Arkienkeli

Kevät on jo pitkällä ja lumen alta on paljastunut jos jonkinlaista. On kertakäyttökuppia, kadoksissa olevia lapasia, mainoksia, karkkipapereita, pulloja, lasinsiruja. Ja pahimmalta näyttävät valitettavan usein roskisten ympäristöt – eikö ihan osunut?

Olen monesti miettinyt ihmisten välinpitämättömyyden hintaa yhteiskunnalle. Kuinka paljon kunnat, yritykset, valtio, taloyhtiöt yms. säästäisivät kustannuksissa (siivous, jätekustannukset) jos kaikki lajittelisivat roskat oikein ja laittaisivat roskat roskikseen maahan heittämisen sijaan? Tai kuinka paljon kustannuksia säästyisi jos kukaan ei hajottaisi huolimattomuuttaan tai tahallisesti paikkoja? Ja mihin nämä rahat voisi sen sijaan käyttää – verotuksen keventämiseen, asiakasmaksujen tai tuotteiden hintojen pienentämiseen. Viedään ajatus vielä pidemmälle. Jos kukaan ei huijaisi vakuutusyhtiöitä – saisimmeko alemmat vakuutusmaksut? Entä jos kukaan ei näpistelisi kaupassa – olisivatko tuotteiden hinnat alemmat?

Olen arvoiltani varsin sinivihreä. Uskon, että omilla toimillamme voimme parantaa niin omaa elämistämme (terveyttä, taloutta, henkistä hyvinvointia) kuin myös ympäristöämme. On meidän jokaisen vastuulla toimia niin, että siitä ei ole haittaa muille – oli haitta sitten pieni tai suuri, taloudellinen tai henkinen. Tähän samaan ajatuksenkulkuun kuuluu myös se, että on velvollisuuteni auttaa aina kun voin. Huolehtia läheisistä omien voimavarojeni mukaisesti. En ole rikas, päinvastoin, joten apuni on yleensä henkisempää tai pieniä tekoja.

Haastan kaikki tämän loppuun asti lukeneet tekemään arjen pieniä hyviä tekoja. Niistä ei tarvitse tehdä suurta numeroa sosiaalisessa mediassa, niistä ei anneta mitaleita. Niistä saa itselleen hyvän mielen ja parhaimmillaan nostaa hymyn myös jonkun toisen kasvoille. Tästä tullaankin tämän kirjoituksen otsikkoon – tuolla sanalla minua kuvasi kerran eräs vanhempi henkilö kun olin auttanut häntä jossain asiassa. Tilanne on muuten hämärtynyt muistissani, mutta hänen sanansa muistan aina: ”Kaltaisiasi arkienkeleitä tarvittaisiin enemmän – ei ne suuret teot vaan ne pienet joita saattelee hymy.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: