Korkeakouluista paras osaaminen myös Espoon käyttöön

Opiskelijat ovat siitä kiintoisa voimavara, että heitä ei sido menneet. Tuoreet näkemykset ja rohkeus kokeilla uutta, sekä aikaisempien aikojen taakan puute voivat tuottaa yrityksille sekä yhteisöille raikkaita ajatuksia. Käytetäänkö tätä? Mielestäni ei tarpeeksi. Tiedetäänkö yhteistyön mahdollisuuksista? Harvemmin.

Espoossa toimii kolme korkeakoulua – Metropolia ja Laurea ammattikorkeakoulut sekä Aalto-yliopisto. Kaikilla näillä on lujat kytkökset työelämään; on monenlaisia projektitöitä, harjoitteluita sekä opinnäytetöitä. Hyviä esimerkkejä toimivasta korkeakoulun ja yritysten välisestä yhteistyöstä löytyy paljon, esim. Laurean yhteistyö S-hotellien kanssa tai OPn, Deloitten ja Aalto-yliopiston yhteistyössä järjestetty Social Hackathon. Yhteistyötä Espoon kaupungin kanssa saa etsiäkin hieman enemmän, tästä hyvä esimerkki on kuitenkin Aalto-yliopiston ja Espoon kaupungin yhteistyössä kehitetty Koulu palveluna -konsepti.

Yhteistyö onnistuu parhaiten, kun kaikki osapuolet ovat sitoutuneita ja motivoituneita. Kollegani Tommi Vihervaara kirjoitti pari vuotta sitten ansiokkaan käsikirjan Yritysyhteistyö opetuksessa, jonka parasta antia ovat erilaiset elävät esimerkit eri yliopistoista. Korkeakouluissa on erilaisia tapoja tehdä yhteistyötä – muodollisia ja vähemmän muodollisia. Tässä viidakossa taivaltaminen voi tuntua hankalalta, mutta apua kyllä löytyy jos sitä osataan pyytää.

En missään nimessä kannata joidenkin yritysten ja yhteisöjen tapaa käyttää opiskelijoita ilmaisena työvoimana, mutta jos jokin projekti vie opiskelijan lähemmäksi valmistumista (eli siitä saa opintopisteitä) annan sille täyden tukeni. Harjoittelun osalta toivoisin, että työnantajat arvostaisivat myös opiskelijan osaamista ja työpanosta ja osoittaisivat sen maksamalla kohtuullisen korvauksen. Lounasetu on muuten verotettavaa tuloa, joten älkää opiskelijat haksahtako tähän, verot siitä on kuitenkin maksettava vaikka rahapalkkaa ette saisikaan.

Opiskelijoiden mielikuvat työnantajista (ns. työnantajamielikuva, employer brand) kehittyvät parhaiten aidossa kontaktissa. Espoon (ja muidenkin kuntien) tulisikin miettiä nykyisin: mistä parhaat osaajat löytyvät? Eläköitymistahti on kova, mutta niin on myös muutos työn tekemisessä. On harmi, että korkeakoulutettujen liiketalouden ja tekniikan osaajien joukosta vain harva kokee kunnat mielekkäiksi tulevaisuuden työnantajikseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: