FODMAPpaaja irti ja ulkona!

Sairastan kohtuullisen yleistä ärtyneen suolen syndroomaa, eli IBS:sää. Siihen olen saanut helpotuksen pitäytymällä low-FODMAP (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols) ruokavaliossa. Tämä merkitsee monien ruokien välttämistä kenties lopun elämääni. Lisää tästä ruokavaliosta voi lukea Leena Putkosen blogista. Nyt ajattelin itsekin aukaista sanaisen arkkuni näin FODMAPpaajan näkökulmasta.

Kävin tänään syömässä ulkona ja koska on käynnissä jälleen Cityn SYÖ! -viikot, ajattelin kokeilla jotain uutta mestaa ruokailuun. Listalta löytyi Citykäytävän American Diner, jossa en ollut aikaisemmin käynyt ja joka kertoi tekevänsä burgeriannoksen pyydettäessä gluteenittomana. Tämä ei tietenkään ole tae siitä, että annos olisi vehnätön – harmillisen usein gluteeniton saattaa olla silti vehnätärkkelystä pullollaan. Annokseen kuului ranskalaiset ja coleslaw – nam!

Myönnän, että olen laiska tivaamaan tarjoilijalta, mitä kaikkea annos tulee sisältämään ja aika usein ainakin jokin ainesosa olisi vaatinut vaihtoa. Tällä kertaa kuitenkin päätin ottaa pienen osariskin (hyvä jakso meneillään) ja jätin osan erityisruokavaliostani huomiotta. Rakastan coleslaw’ta! Pyysin kuitenkin jättämään näkyvän sipulin pois purilaisen välistä ja päätin ottaa riskin annoksen kastikkeen kanssa, joka oli chimichurri. Se sisältää yleensä paljon chiliä ja muita mausteita, persiljaa sekä valkosipulia.

Pääkuvassa näette annokseni osittain jo syötynä. Harmi, kun en ottanut siitä kuvaa ennen ensimmäistäkään puraisua – oli niin nälkä.

Tiesin heti annoksen nähtyäni, että nyt on kokki ottanut gluteenittoman sämpylän pakkasesta, heittänyt sen mikroon täydellä teholla ja liian pitkäksi aikaa. Tuohon ei meinannut veitsikään pystyä. Mikä tahansa leivontatuote tulisi sulattaa hellästi, mielellään huoneenlämmössä. Mutta jos tämä ei ole mahdollista, voisi sen ainakin pistää sinne mikroon sulatustehoille hiljalleen sulamaan. Ei sitä tarvitse piloille säteilyttää!

Toinen annoksen harmistuksen aihe löytyi coleslaw’sta. Joko mainitsin, että rakastan sitä? Ja sitä oli sellaisen puoli desiä hampparin kyljessä. Ilman mitään näkyvää kastikkeen tyyppistä eikä oikeastaan porkkanaakaan. Ja maku oli, noh, kaalimainen. Kokille huom. hyviä reseptejä coleslaw’lle löydät ihan googlaamalla…

Kolmas harmistus löytyi siitä osariskin sisältävästä chimichurri-kastikkeesta. Sen alkuperä on Argentiinassa (ainakin joidenkin lähteiden mukaan) ja se sisältää tyypillisesti valkosipulia, chiliä, korianteria, öljyä, persiljaa, etikkaa ja paprikajauhetta. Se on herkullista! Oikein tehtynä… Nyt kastikkeessa ei maistunut mikään muu kuin valkosipuli – osariskistä tuli täysriski.

Mitä tästä opimme. Emme mitään. Tulen jatkossakin kokeilemaan uusia ravintoloita. Mutta tämä kyseinen ravitsemusliike saattaa jäädä välistä tulevaisuudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: