Turvallisuus syntyy luottamuksesta

Olen törmännyt viimeisen vuoden parin ajan mainoksiin naisten itsepuolustuskursseista, jotka nähdessäni olen ajatellut, että näiden mainosten tarkoituksena ei ole turvallisuuden tunteen lisääminen vaan päinvastoin. Espoon rikostilastojen mukaan rikosten määrä on kuitenkin pysynyt kutakuinkin ennallaan.

Turvallisuus on myös muutakin kuin rikosten vähäisyys. Minulle se on sitä, että tunnen olevani huolehdittu – toisin sanoen turvallisuutta on ajateltu riittävästi liikenteen, palveluiden ja infran suunnittelussa. Suojatiellä kävelijällä ja autoilijalla on riittävä näkyvyys, kulkureitilläni on riittävä valaistus etten kompastu, oikeanlaisen avun saa nopeasti ja tilat joissa asioin ei ole asioita, jotka sairastuttavat.

Virkavalta eli poliisi voi jo läsnäolollaan rauhoittaa levottomissa paikoissa tilannetta. Sellossa poliisi onkin nykyisin ollut varsin näkyvästi esillä, johtunee varmasti siellä raportoitujen omaisuusrikosten määrästä mutta myös siellä tapahtuneista nuorten pahoinpitelyistä. Mielestäni poliisille soisi lisää resursseja, sillä näkyvyys ihmisten parissa ei hoidu digitalisaation keinoilla.

Yksin elävänä olen joskus pohtinut miten minun käy jos tapahtuu jokin onnettomuus. Saanko hälytettyä apua, pääsevätkö auttajat luokseni, entä jälkikäteen – miten onnistuu kauppa-asiat ja muu asiointi. Olen saanut esimakua näistä jo käytyäni läpi pari jalkaleikkausta sekä sairastettuani sydänlihastulehduksen. Vaati melkoista suunnittelua ja hampaiden kiristystä sekä ystävien apua, että sain kotiin päästyäni ruokaa pöytään. Entä jos tilanne olisikin jatkunut muutamaa viikkoa pidempään? Ihan varmasti olisin joutunut turvautumaan myös ulkopuolisten apuun. Mistä sitä saa ja millä sen maksan?

Ikäväkseni olen kuullut myös tarinoita siitä, että ihmisten välinpitämättömyys toisen ihmisen ahdistukselle on lisääntynyt. Jos joku on pulassa, sinun PITÄÄ auttaa. Auttaminen kuuluu asiaan, asiasta raportoiminen jälkikäteen sosiaalisessa mediassa taas ei. Jos sinulla on aikaa kaivaa puhelin esille ja ottaa kuva / videoida toisen ahdinkoa, sinulla on aikaa myös auttamiseen. Mutta sen auttamisen tulee tapahtua ensin.

Pitäkää huolta läheisistänne, tuntemattomista ja tutuista! Toivon, että nyt saan elää terveenä, turvalliseksi kokemassani ympäristössä ja hyvillä mielin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: