Liikkumisen edellytykset

Miten sinä valitset liikkumismuodon lähtiessäsi kauppaan, töihin, kouluun, vapaa-ajan harrastuksiin? Espoon kaupungin verkkosivujen mukaan Espoossa tehdyistä automatkoista viidennes tehdään käyttäen joukkoliikennettä. Helsingissä miltei 60 % (Helsinkiläisten liikkumistottumukset 2016).

Itse omistan auton. Harkitsin sen ostamista monta vuotta, sillä tosiasiallisesti en halunnut siitä jokapäiväistä kulkuneuvoa. Tarvitsen sitä lähinnä loma-aikoina (muualla Suomessa joukkoliikenne ei ihan ole samalla tasolla kuin pk-seudulla) sekä asiointiin kun pitää ostaa / kuljettaa jotain suurta. Huomasin kyllä Espooseen muutettuani, että tarvetta onkin hieman enemmän kuin Helsingissä asuessani.

Miten sitten liikun? Talvella ooppeli saa levätä rauhassa lumipeitteen alla sillä en pidä talvella ajamisesta. Silloin käytän joukkoliikennettä päivittäin. Omaa autoa kaipaan kyllä viikottain. Se johtuu Espoon kohtuullisen huonosta poikittaisliikenteestä ja siitä jännästä oletuksesta, että kaikki haluavat Tapiolaan tai Leppävaaraan. Lisäksi olen huomannut, että Espoossa kulkeakseen on vain oltava tarpeeksi espoolainen. Opasteet ovat usein hyvin puutteellisia jos niitä on ollenkaan. Esimerkiksi lähtiessäsi Isosta Omenasta, ja jos et ole ihan paikallisia, joudut pähkäilemään tovin, että miltäs pysäkiltä lähtee mikäkin bussi ja mihin suuntaan. On täällä myös pysäkkejä, joilta vaihtaaksesi toiseen linja-autoon (pysäkkien väli linnuntietä 30 metriä), joudut kävelemään puoli kilometriä. Autolla toki pääset ihan viereen…

Kesällä nautin oman auton tuomasta vapaudesta. Minua eivät haittaa edes ruuhkat työmatkalla, olen nimittäin liikenteessä aina hiukan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Autolla pääsen helposti erilaisiin ulkoilukohteisiin (Nuuksioon, Rantaraitin länsipäähän, yms.), kiertelemään huonekaluliikkeisiin tai kahville Bembölen kahvituvalle.

Tässä on siis yksi vaaliteemoistani. Espoossa asuvat käyttäisivät varmasti enemmän joukkoliikennettä, jos kulkuyhteydet olisivat toimivat. Tästä seurauksena olisi vähemmän ruuhkia Turun ja Länsiväylillä, vähemmän tarvetta parkkipaikoille ja vähemmän saasteita. En hyväksy uusien asuinalueiden rakentamista ilman kunnollista joukkoliikennesuunnitelmaa. Ja kunnollisella tarkoitan sitä, että laskennallisesti voisimme olettaa ainakin puolet matkoista tehtävän joukkoliikenteellä. Linjavälien ja reittivaihtoehtojen tulee palvella asukkaita monipuolisesti, ei ainoastaan syöttöliikenteenä Tapiolaan.

Valinnanvapaus ♥

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: