Median valta

Kulutin eilen yli kaksi tuntia (taukoineen) Helsingin Sanomien ja Iltasanomien yhteiseen vaalikoneeseen. Aikaa olisi kulunut vähemmän, jos se olisi aidosti ollut näiden yhteinen vaalikone… Ja jos kaikki kysymykset olisivat oikeasti olleet aihepiiriltään sellaisia, joihin kunnallisessa hallinnossa voidaan vaikuttaa. Harmillista, että niinkin isoa valtaa mediassa käyttävä laitos kuin Sanoma-konserni haluaa ehdoin tahdoin saada kuntavaaleissa äänestäjät hämmennyksiin. Toivoa sopii, että äänestäjät ovat valveutuneita.

Mistä kuntatasolla ei sitten päätetä ja mitä tällaista vaalikoneessa kysyttiin? Vaalikoneessa kysyttiin mm. että pitääkö koko Suomi on syytä pitää asuttuna, vaikka se tietäisikin veronmaksajille kustannuksia. Toki tähän annetut vastaukset kertovat jotain vastaajan asenteista, mutta myös siitä minkälaisessa kunnassa vastaaja asuu. Toinen kysymys joka ei liity kunnalliseen päätöksentekoon oli tulisiko homo- ja lesbopareilla olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. Samoin tässäkin vastaajan asennemaailma tulee mitatuksi.

Vaalikoneen käytettävyys onkin sitten aina yhtä hankala juttu. Innostuin ensin, että kiva kun näillä on yhteinen vaalikone. Ja vastatessa ilmoitettiin minkä lehden vaalikoneessa kunkin kysymyksen vastausta tullaan käyttämään. Sitten ihmettelin, että onpas hassua kun yksikään kysymys ei ole yhteinen molemmille. Syy selvisikin sitten myöhemmin, kun samoja tai miltei samoja kysymyksiä kuin aiemmin olin jo vastannut alkoi ilmestymään. Näin oli siis vain vastausalusta sama, säästyin yhdeltä kirjautumiselta. Kysymyksiä oli yhteensä 55, ja näistä aika moni oli tuplana.

Tätä vaalikonetta täyttäessäni kävi mielessäni, että voi olla etten vastaa hirveän moneen vaalikoneeseen näissä vaaleissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: