Avoin data on myös mielentila, tapa toimia

Helsinki on avannut tietovarantojaan jo 2011 lähtien kenen tahansa käytettäväksi. Työ on vielä kesken, sillä erilaisia tietojärjestelmiä on satoja ja niiden avaaminen ei ole aivan yksinkertaista. Mutta toteutettavissa! Helsinki on mukana 6Aika-strategiassa yhdessä mm. Espoon kanssa. Mutta missä ovat Espoon toteutukset?

Viime vuosina olemme valitettavasti päässeet todistamaan muutamaa tapausta, joiden ennaltaehkäisyssä avoin data olisi saattanut olla lääke. Esimerkiksi syksyllä uutisoitu Espoon liikuntapomojen Kanadan matkan farssi olisi ollut vähemmän kiinnostava jos a) matka olisi ollut päätöksenä kaikkien tutustuttavana (matkaohjelmineen ja kustannuksineen) jo ennen matkaa ja b) matkasta olisi julkistettu raportti jo tavankin vuoksi. Jos siis tietoa päätöksenteosta ja sen seurauksista olisi lähtökohtaisesti kaikkien saatavilla ei a) suunniteltaisi hölmöyksiä ja b) tämä ei olisi edes uutinen.

Toinen hyvä esimerkki on Länsimetro… Auts. Päätöksenteon piiloutuessa yhtiöön, ei raportointivelvollisuutta ole kuten kunnan päätöksenteossa. Onkin hienoa, että julkisuuslain muutoksesta on tehty lakialoite. Aloitteessa esitetään, että oikeus saada tietoa viranomaisten asiakirjoista ulotetaan myös viranomaisen määräysvallassa oleviin yhtiöihin ja mm. säätiöihin. Toivon menestystä tälle lakialoitteelle!

Esimerkkejä löytyisi varmasti pilvin pimein. Pääasia on mielestäni se, että kun kuntalaisten rahoja käytetään, on heille myös annettava todellinen mahdollisuus tiedon saamiseen miten nuo rahat aiotaan käyttää ja miten ne tosiasiallisesti käytettiin. Luonnollisesti joskus on päätöksiä, joista ei voida ulkopuolelle hiiskua, hyvänä esimerkkinä sosiaali- ja terveyslautakunnan henkilöitä koskevat päätökset.

Avoimuus on mielentila – avoimessa yhteiskunnassa on itsestään selvää, että kaikki tieto on avointa ja väärinkäytöksille ei anneta sijaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: