Sadonkorjuun aika

dav
Pieni osa syksyn omenasadosta kuivamassa.

Tähän aikaan vuodesta olen monena vuonna ollut kateellinen monille, joilla on puutarha tai jokin viljelyspalsta. Satoa korjatessa näkee totisesti työnsä jäljen ja koko kevään ja kesän ahertaminen palkitaan. Nyt ei tarvitse enää olla kateellinen, vaan voin nauttia omasta sadosta.

Olen itse varsinainen multasormi. En sano, että olisin mitenkään erityisen taitava viljelijä, mutta jotain sentään osaan kasvattaa. Olen onnekseni päässyt sellaiseen elämäntilanteeseen, että on mahdollista kasvattaa hiukan kotitarpeiksi marjoja, vihanneksia ja hedelmiä. Osa tosin on veljen ja hänen vaimonsa pihalta, mutta yhtäkaikki itse poimittua ja olen päässyt osallistumaan myös tuon pihan hoitamiseen. Toinen satoa tuottava paikkani löytyy Bromarvista (Raaseporissa), jossa sijaitsee kavereiden kanssa vuokrattu kesämökkimme. Ensimmäisen kesän sato on vielä hiukan niukka, mutta tänä vuonna on jo tehty tulevien kesien satojen eteen töitä. Ja kolmas (juu-u, kolmas) sato tulee omalta parvekkeelta Kilosta.

Tänä vuonna olemme päässeet nauttimaan kertakaikkisen huippusatoisasta vuodesta! Omenaa tulee enemmän kuin olisi tarvis, sieniäkin kuulemma on todella hyvin, viinimarjoja tuli todella hienosti, samoin mustikkaa. Parvekkeellani tomaatitkin onnistuivat ensimmäistä kertaa kunnolla. Niinpä olen viimeiset kolmisen viikkoa ollut säilöntämoodissa. Omenaa soseena, hillona, chutneyna, piirakkana, kuivattuna (kuva ylh. & huomaa vanhan pitsiverhon uusi käyttötarkoitus), jne. Raparperia ja marjoja pakkaseen, vihanneksia suoraan maasta kattilaan. Täytyy sanoa, että äidin opit on menneet perille. Itse kasvatettu ja kerätty maan anti vain on niin paljon tyydyttävämpää kuin kaupasta ostettu.

Oman ruoan kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, suunnitelmallisuutta ja joskus pitkää pinnaa. Se myös tietää kiireisiä aikoja näin elo-syyskuussa, kun satokausi on parhaimmillaan. En voi olla vertaamatta näitä viljelyhommia nyt alkaneeseen kuntavaalikampanjointiini. Ensin suunnitellaan huolellisesti, tehdään suunnitelman mukaisesti työtä kärsivällisesti ja lopussa kiitos seisoo. Ellei sitten halla ole päässyt puraisemaan kriittiseen aikaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: