Lähiruoka – mikä siinä maksaa?

tehtysuommadein_sin_rgbLähdin tässä taannoin selvittämään, että mistä voisin tilata lähituottajien tuotteita mielellään suoraan tuottajilta. Olin kiinnostunut erityisesti lihasta, kananmunista, kalasta ja vihanneksista sekä marjoista. Löysin monta lupaavaa verkkokauppaa ja tuottajien omia verkkosivustoja. Yllätys oli suuri.

Olin jotenkin naiivisti ajatellut, että ostaessani suoraan tuottajalta – periaatteessa samaa tavaraa kuin kaupasta, mutta ilman välikäsiä – saisin myös jotain hintaetua. Toisin kävi. Miltei järjestään kaikki olikin kalliimpaa kuin lähimarketissani. Valitettavasti oma kukkaroni ei kestänyt näitä hintoja. Otan mielelläni vastaan hyviä vinkkejä vastaan kohtuuhintaisemmista vaihtoehdoista.

Huomaan nykyään usein kaupassa asioidessani, että valitsen täysin mielialan mukaan joko sitä halvempaa ison brändin tavaraa tai pienen (lähi)tuottajan kalliimpaa. Tai ehkä valinnoillani on suora yhteys tilipäivän sijaintiin kulloisenkin hetken suhteen. Jos tilipäivä oli eilen, valitsen eettisemmin ja ekologisemmin kuin pari päivää ennen tilipäivää. Mielelläni olisin valveutunut kuluttaja kuukauden vaiheesta huolimatta!

Jotain yritän kuitenkin tehdä. Perusperiaatteni on se, että jos tuotteesta on kaksi tai useampi vaihtoehto, valitsen lähempänä tuotetun. Kahlaan läpi Suomalaisen Työn Liiton verkkosivuja, otan talteen tuotevinkkejä lehdistä ja verkkosivuilta, tutkin tuoteselosteet huolella. Aina tämä ei auta. Näen punaista joka ikinen kerta, kun näen tuotteessa: ”Made in EU”.

Miten tehdä eettisesti ja ekologisesti kestävä valinta, kun lähtökohtaisesti tuotetiedot ovat puutteellisia tai jopa harhaanjohtavia?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: