Minä-minä ja ne muut

Aurinkoisena viikonloppuna on helppo ajatella positiivisia ajatuksia. Perjantain sateessa ja tuiskussa mielessä kävi paljon synkemmät mietiskelyt:
Kunnallisvaaliehdokkuuteni myötä olen joutunut pysähtymään ja miettimään mm. mitkä ovat omat ykkösvaaliteemani. Mistä kumpuaa ilon tai ärsytyksen tunteeni arkipäivän tohinassa. Löysin perustavaa laatua olevan yleisen asenteen, jonka muuttamiseen haluan olla vaikuttamassa.
Miksi mies kiiruhtaa autollaan parin sentin ratikan edestä ja vielä näyttää keskisormea? Miksi nainen juoksuttaa lapsensa punaisia päin ehtiäkseen ratikkaan? Miksi perhe ostaa talon Santahaminan vierestä ja käy valittamaan sieltä kuuluvasta ammunnasta? Miksi matkustajat ryntäävät metroon ennen kuin asemalla jäävät ovat ehtineet poistua ovista?
Vastaus on minä-kulttuuri. Minun kiireempi on tärkeämpi kuin muiden. Minun viihtymiseni menee kaiken muun edelle. Kuinka ihmeessä tällä asenteella voidaan kasvattaa täysipäisiä yhteiskunnan jäseniä? Kuinka kukaan tällaisessa kulttuurissa kasvanut kunnioittaa ikinä mitään sääntöjä?
Missä menee raja ihmisen itsekkyydelle? Kyllä, se on synonyymi minä-kulttuurille. Itsekkyys rehottaa yhteiskunnassamme. Jos kaikki katsovat asioita vain oman navanseudun näkökulmasta, miten ikinä saamme mitään yhteistä hyvää aikaiseksi?
Jos ostat asunnon: tutki sen ympäristöä, sitä et enää voi muuttaa. Odota vihreää valoa, jossain voi olla lapsen pienet silmät ottamassa mallia miten liikenteessä toimitaan. Koskaan ei voi olla niin kiire, että ei voisi odottaa tonnien painoisen ratikan menoa risteysalueelta.
Lupaan ja vannon: en ikinä vastusta uutta hanketta vain koska sen seurauksena on oman viihtymiseni väheneminen. Lupaan ottaa kokonaisuuden huomioon. Näin en ehkä miellytä kaikkia, mutta oikeudenmukaisuus ja kohtuullisuus toteutuvat todennäköisemmin. 
Vastuullista toimintaa – aina ei voi miellyttää kaikkia. 
(julkaistu alunperin 7.10.2012 osoitteessa stonela.net/annemari)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: